Berikut adalah tips bagaimana untuk menjaga perabot kayu anda supaya tahan lebih lama.

1. Tips yang pertama bagi menghilangkan debu pada rangka perabot anda boleh menucinya dengan kain lembap seminggu sekali. Jika rangka perabot anda jenis kayu jati, alternative lain ialah dengan menggunakan minyak kayu murni dan dilap beberapa bulan sekali untuk mengembalikan serinya.

2. Jika anda ingin melihat perubahan yang ketara dan lebih efektif, anda boleh membersihkan perabot kayu dengan 10 titik lemon yang dicampur satu suku minyak mineral dan lap dengan kain lembut.

3. sesetengah orang menggunakan plastik untuk membalut permukaan upholsteri menyebabkan kesan habuk lebih ketara. Pilihan lain anda boleh menggunakan kain jenis scotch guard yang mempunyai lapisan pelindung untuk fabric upholsteri terutama pada tempat duduk sofa. Anda hanya perlu kebas permukaan fabric ini untuk menghilangkan habuk.

4. Fabric upholsteri adalah kalis air, walaubagaimanapun, jika terdapat cecair yang tumpah di atas fabric jenis ini perlu segera dilap kerana jika dibiarkan lama menyebabkan air menyerap ke dalam kain dan ini boleh menjejaskan seri serta mutunya.

5. Selubungkan semua jenis perabot dengan kain untuk mengelak debu tebal, seandainya anda ingin meninggalkan rumah selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan.

6. Akhir sekali cara terbaik untuk menjaga permukaan perabot supaya mengekalkan serinya untuk tempoh yang lama dan tidak berhabuk, tindakan menyelimut perabot boleh dibuat setiap malam sebelum tidur.

Selamat Mencuba!!!!!

 

Kredit to : drumah